Wat, hoewie, waarwanneer en vooral … waarom?
Je vindt de nodige praktische 🔍 info hieronder! SUPERCHILL

In oktober 2018 lanceerden jeugdfilmorganisatie JEF en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), in samenwerking met verschillende filmorganisaties De FilmClub!

Geïnteresseerde kleuters, kinderen en jongeren krijgen de mogelijkheid om lid te worden van De FilmClub op hun school of bij een andere deelnemende organisatie. Zo genieten ze, in hun vrije tijd, van een zorgvuldig gekozen aanbod kwaliteitsfilms.

wat
DFC?

filmaanbod
= vier programma’s
één voor kleuters
één voor kinderen (9+)
één voor jongeren (12+)
één voor jongeren (15+)

Elk programma bestaat uit 20 films. De films worden geselecteerd door filmprofessionals en eenvoudig beschikbaar gemaakt via een digitaal platform.

tools
De FilmClub is meer dan film. Gebruik onze handige tutorials, leuke apps en heldere how to’s om na de film kort (5-15 min.) nog iets te doen rond de film die je net gezien hebt! Een creatieve ontlading, een informeel reflectiemoment, een spelletje, … Ook hier voorzien we een aanbod op maat van elke leeftijdsgroep. Elke club is anders. Alles kan, niets moet.

Om de tools te gebruiken, moet je ingelogd zijn.

tips
De FilmClub starten doe je in 1-2-3! We helpen je graag op weg met een infosessie bij de start van het nieuwe seizoen, heldere how to’s en een antwoord op jouw vragen.

Maar ook jij mag tips geven! Je kan het feedbackformulier invullen – zo vaak je wil – zodat wij op basis van jouw ervaringen weten wat er werkt en waar we kunnen bijsturen.

hoe EASY
DFC?

meedoen
Interesse? Registreer bij meedoen. Wij nemen spoedig contact op en beantwoorden eventuele vragen.

Bevestig je aansluiting, kies waar en wanneer De FilmClub doorgaat en VOILA we zijn vertrokken!

inloggen
Elke FilmClub die van start gaat, krijgt een eigen account met toegang tot het filmaanbod en alle extra’s. Meerdere begeleiders? Gebruik dezelfde login.

Plaats nieuwsberichten op je unieke pagina en deel het nieuws met je leden!

Je kan er ook je eigen logo ontwerpen en posters aanpassen met de info van jouw FilmClub. ✂️

Meer weten?

HOW TO FILMCLUB?

lid worden
Geïnteresseerde kleuters, kinderen en jongeren schrijven in via de school of deelnemende organisatie. Wij helpen om het filmaanbod bekend te maken. We voorzien standaardinfo om te bezorgen aan de ouders of de leden, je kan via het persoonlijk account zelf posters aanmaken en heel wat meer.

Elk lid betaalt 20 euro lidgeld 💶 voor een volledig schooljaar film. Sluit je school of organisatie aan voor de helft van het filmaanbod? Dan betaal je als lid 10 euro.

Lidgeld niet haalbaar? Neem contact op via info@defilmclub.be en we bekijken de mogelijkheden voor een alternatieve regeling.

wie
DFC?

voor wie?
Geïnteresseerde kleuters, kinderen (9+) en/of jongeren van de deelnemende scholen of andere organisaties kunnen doorlopend inschrijven.

Leden kijken samen film. Ze kunnen ook reageren door een score te geven aan de film of door zelf recensies te uploaden. ✏️

Lijst met deelnemers

door wie?
Begeleiders zijn vrijwilligers
met een ❤️ voor cinema. AH FJOEW

Begeleiders kunnen leerkrachten zijn, maar ook (groot)ouders, jeugdwerkers … die alleen of in beurtrol de bijeenkomsten in goede banen en plezante bochten leiden.

Ben je een jonge filmfan die zelf een FilmClub wil opstarten? NICE

KLIK HIER VOOR MEER INFO

van wie?
De FilmClub is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap en voormalig minister van Cultuur, Sven Gatz.

Jeugdfilmorganisatie JEF en het VAF coördineren het project.

Wil je ons bereiken?

CONTACTEER ONS

Daphné De Weirt
info@defilmclub.be

waar
DFC?

Op school! ‘T ZAL WEL In je jeugdhuis! In de bib. Of elders?
Richt een filmhoek in, bouw je klaslokaal om, pimp het clubhuis.

🌒 Donkere (of verduisterbare) ruimtes werken het best. Test het geluid 🎵 vooraf een keertje. FILM IS 90% GELUID En denk eraan dat je even op dezelfde plek blijft zitten. Kussentje, anyone?

Dit heb je écht nodig READY SET GO 
Een laptop + beamer + goede wifi OF een smartboard

wanneer
DFC?

Een seizoen = 20 filmmomenten 📆

Van begin oktober tot eind mei THAT’S RIGHT ontdek je het filmaanbod met jouw leden. Elke FilmClub kiest zelf de dag en het tijdstip van de vertoning, op een vast moment (buiten de lestijd) 🕔 waarop het haalbaar is om regelmatig samen te komen.

waarom
DFC?

De FilmClub is een ontmoetingsplek waar jonge mensen samen 🙈🙈🙈 film kijken. Maar er is ook meer dan film! 💥 Na de kijkervaring zelf biedt De FilmClub ruimte voor reflectie of een korte creatieve verwerking.

De FilmClub wil een nieuwe BRAND NEW generatie filmliefhebbers doorheen het landschap gidsen; de andere film laten zien, het cinemabezoek stimuleren, de weg wijzen naar festivals … Maar De FilmClub wil ook een venster 🌏 op de wereld zijn en jonge mensen – via film – stimuleren om na te denken over die wereld, over film als kunstvorm en over zichzelf!

Naar het inspirerende voorbeeld van de Britse Into Film Clubs, waar het initiatief in enkele jaren tijd uitgroeide tot een community van maar liefst 11.000 OH MY filmclubs, zet De FilmClub in Vlaanderen en Brussel in op filmwijsheid bij kinderen en jongeren door hen onder te dompelen 👙 in de diversiteit van filmcultuur.