Wat, hoewie, waarwanneer en vooral … waarom?
Je vindt de nodige praktische 🔍 info hieronder! SUPERCHILL

In oktober 2018 lanceerden jeugdfilmorganisatie JEF en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), in samenwerking met verschillende filmorganisaties De FilmClub!

Geïnteresseerde kleuters, kinderen en jongeren krijgen de mogelijkheid om lid te worden van De FilmClub op hun school of bij een andere deelnemende organisatie en genieten zo wekelijks, buiten de lesuren, van een zorgvuldig gekozen aanbod kwaliteitsfilms.

wat

filmaanbod
= drie programma’s
één voor kleuters
één voor kinderen (9+)
één voor jongeren (15+)

De films worden geselecteerd door filmprofessionals en eenvoudig beschikbaar gemaakt via een digitaal platform.

Voor jongeren is er EXTRA keuzevrijheid. Zij krijgen 38 titels i.p.v. 25
en kunnen dus zelf hun programma samen stellen! 🏆

tools
De FilmClub is meer dan film. Gebruik onze handige tutorials, leuke apps en heldere how to’s om na de film kort (5-15 min.) nog iets te doen rond de film die je net gezien hebt! Een creatieve ontlading, een informeel reflectiemoment, een spelletje, … Ook hier voorzien we een aanbod op maat van elke leeftijdsgroep. Elke club is anders. Alles kan, niets moet.

Om de tools te gebruiken, moet je ingelogd zijn als begeleider.

tips
De FilmClub starten doe je in 1-2-3! We helpen je graag op weg met een infosessie bij de start van het schooljaar, heldere how to’s en een antwoord op jouw vragen.

Maar ook jij mag tips geven! Als begeleider kan je het feedbackformulier invullen – zo vaak je wil – zodat wij op basis van jouw ervaringen weten wat er werkt en waar we kunnen bijsturen.

hoe EASY

meedoen
Interesse? Registreer je school of organisatie bij meedoen. Wij nemen spoedig contact op en beantwoorden eventuele vragen.

De directie van jouw school of een verantwoordelijke geeft toestemming en VOILA we zijn vertrokken!

Jij kiest waar en wanneer De FilmClub wekelijks doorgaat en wie (samen met jou) begeleider wordt.

TIP Deel het engagement met collega’s, ouders, leerlingen …

inloggen
Elke FilmClub die van start gaat, krijgt een eigen account met toegang tot het filmaanbod en alle extra’s. Meerdere begeleiders? Gebruik dezelfde login.

Plaats nieuwsberichten op je unieke pagina en deel het nieuws met je leden!

Je kan er ook je eigen logo ontwerpen en posters aanpassen met de info van jouw FilmClub. ✂️

Meer weten?

Download DE HANDLEIDING

lid worden
Geïnteresseerde kleuters, kinderen en jongeren schrijven in via de school of deelnemende organisatie. Wij helpen om het filmaanbod bekend te maken door te communiceren via onze eigen kanalen en we bezorgen je een poster bij de start van het schooljaar.

Elke leerling betaalt 20 euro lidgeld 💶
voor een volledig schooljaar film. Of 10 euro bij inschrijving vanaf het 2de semester.

Lidgeld niet haalbaar? Neem contact op via info@defilmclub.be en we bekijken de mogelijkheden voor een alternatieve regeling.

wie

voor wie?
Geïnteresseerde kleuters, kinderen (9+) en/of jongeren (15+) van de deelnemende scholen of andere organisaties kunnen doorlopend inschrijven. Je bent lid voor een volledig jaar (van oktober tot eind mei) of een half jaar (van januari tot eind mei).

Leden kijken samen film. Ze kunnen ook reageren door een score te geven aan de film of door zelf recensies te uploaden. ✏️

Lijst met deelnemers

door wie?
Begeleiders zijn vrijwilligers
met een ❤️ voor cinema. AH FJOEW
Begeleiders kunnen leerkrachten zijn, maar ook (groot)ouders, (oud-)leerlingen, jeugdwerkers … die alleen of in beurtrol de wekelijkse bijeenkomst in goede banen en plezante bochten leiden.

Begeleiders moeten toestemming hebben van de directie van een school of een verantwoordelijke van de locatie om De FilmClub op te starten.

van wie?
De FilmClub is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschap, met de steun van minister van Cultuur, Sven Gatz.

Jeugdfilmorganisatie JEF en het VAF coördineren het project.

Wil je ons bereiken?

Contacteer Sofie Mercier
of Leen Vanderschueren teamcool
via info@defilmclub.be

waar
DFC?

Op school! ‘T ZAL WEL In je jeugdhuis! In de bib. Of elders?
Richt een filmhoek in, bouw je klaslokaal om, pimp het clubhuis.

🌒 Donkere (of verduisterbare) ruimtes werken het best. Test het geluid 🎵 vooraf een keertje. FILM IS 90% GELUID En denk eraan dat je even op dezelfde plek blijft zitten. Kussentje, anyone?

Dit heb je écht nodig READY SET GO
Een laptop + beamer + goede wifi OF een smartboard

wanneer

Elk schooljaar = 25 weken lang film 📆

Van begin oktober tot eind mei THAT’S RIGHT, met uitzondering van de schoolvakanties en 2 weken vóór kerst- en paasvakantie. Elke FilmClub kiest zelf de dag en het tijdstip van de vertoning, op een vast moment buiten de lestijd 🕔 waarop het haalbaar is om elke week samen te komen.

waarom
DFC?

De FilmClub is een ontmoetingsplek waar jonge mensen samen 🙈🙈🙈 film kijken. Maar er is ook meer dan film! 💥 Na de kijkervaring biedt De FilmClub ruimte voor reflectie en een korte creatieve verwerking.

De FilmClub wil een nieuwe BRAND NEW generatie filmliefhebbers doorheen het landschap gidsen; de andere film laten zien, het cinemabezoek stimuleren, de weg wijzen naar festivals … Maar De FilmClub wil ook een venster 🌏 op de wereld zijn en jonge mensen – via film – stimuleren om na te denken over die wereld, over film als kunstvorm en over zichzelf!

Naar het inspirerende voorbeeld van de Britse Into Film Clubs, waar het initiatief in enkele jaren tijd uitgroeide tot een community van maar liefst 11.000 OH MY filmclubs, zet De FilmClub in Vlaanderen en Brussel in op filmwijsheid bij kinderen en jongeren door hen wekelijks onder te dompelen 👙 in de diversiteit van filmcultuur.